Siirry suoraan sisältöön

Juhlista itsenäisyyttä suomalaisten säveltäjien kuoromusiikilla!

Laulajien itsenäisyyspäivän aaton konsertti
Laulajien itsenäisyyspäivän aaton konsertti

Mieskuoro Laulajien perinteikäs itsenäisyyspäivän aaton konsertti toteutetaan tänä vuonna Tampere-talon isossa salissa (Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere) tiistaina 5. joulukuuta 2023 kello 19.00.

Konserteissa kuullaan suomalaisten säveltäjien musiikkia laajasti. ”Mieskuoro Laulajien Itsenäisyyspäivän Aaton konsertti vie kuulijat kansallisromantiikan klassikoiden kautta uudemman kuoromusiikin äärelle, josta kevyen ja humoristisen mieskuoroilottelun jälkeen palataan takaisin Itsenäisyyspäivän henkeen”, summaa kuoron johtaja Paavo Hyökki. ”Konsertti sopii kaiken ikäisille, ja pääosassa on taidokkaasti esitetty, laadukas musiikki.”

Mieskuoro Laulajat on perustettu Tampereella vuonna 1909. Kuoro tunnetaan muun muassa korkeasta taiteellisesta tasostaan ja se onkin yksi maamme tämän hetken arvostetuimmista mieskuoroista. Laulajien taiteellisena johtajana on vuodesta 2014 lähtien toiminut alallaan arvostettu kuoronjohtaja Paavo Hyökki. Tällä hetkellä hän johtaa Laulajien lisäksi Chorus Cathedralis Aboensis-sinfoniakuoroa, Mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton Miehiä sekä Lain Huutoa, näistä kahta jälkimmäistä niiden perustamisesta lähtien. Hyökki toimii Suomen Mieskuoroliiton taiteellisena johtajana.

Paavo Hyökki, kuoronjohtaja

Mukana Laulajien itsenäisyyspäivän aaton konsertissa:

Sampo Haapaniemi, baritoni

Sampo Haapaniemi (s. 1987) on suomalainen baritoni, monipuolinen laulutaiteilija ja kameleonttimainen esiintyjä. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokalta musiikin maisteriksi vuonna 2015 valmistunut Haapaniemi on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo yli vuosikymmenen ajan esiintyä monilla lavoilla ympäri maailmaa. Monipuolisen muusikkotaustansa takia Haapaniemi ei pelkää tarttua eri musiikkityyleihin tai yhdistää muita taiteenaloja projekteihinsa. Lavalla Haapaniemi taipuu laulajasta akrobaatiksi ja muusikosta näyttelijäksi.
Haapaniemi on toiminut solistina muun muassa Radion Sinfoniaorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Turun filharmonisen orkesterin, Ylioppilaskunnan Laulajien, Helsingin Kamarikuoron ja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa. Hän teki roolidebyyttinsä Suomen Kansallisoopperan lavalla vuonna 2017 (Sevillan parturi: Fiorello) ja Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2022 (Carmen: Morales). Haapaniemi aloitti Suomen Kansallisoopperassa oopperalaulajan virassa syksyllä 2022.

tenori Tero Harjunniemi

Tero Harjunniemi, tenori

Tero Harjunniemi on Tamperelainen freelancer -tenori. Konservatorion ja yksityisten laulutuntien (Suomessa, Saksassa ja Italiassa) sekä mestarikurssien myötä hän on luonut uraa ympäri Suomea, vieraillen Suomen kansallisoopperassa, Tampereen, Joensuun, Porin, Kokkolan ja Oulun Oopperoissa, Tampereen teatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Imatran teatterissa. Teron monipuolinen repertuaari koostuu musikaalista, oopperasta, operetista, italialaisista lauluista, kirkollisista teoksista ja omasta tuotannostaan.

Pyynikin Puhaltajat

Puhallinorkesteri Pyynikin Puhaltajat on Tampereen konservatorion sinfoninen puhallinorkesteri, jossa soittavat musiikkiopisto-opinnoissa pisimmällä olevat oppilaat ja ammatillisen 2. asteen opiskelijat. Pyynikin Puhaltajat harjoittelee ja esittää monipuolista sinfoniselle puhallinorkesterille sävellettyä ja sovitettua ohjelmistoa. Orkesteri pitää lukuvuoden aikana 2–4 konserttia, ja sitä johtaa Juha Untala. Keväällä 2022 orkesteri voitti puhallinorkesterien suomenmestaruuskilpailun A-sarjan – tuolloin vielä nimellä Bofori.

Mika Aaltola, juhlapuhe

Mika Aaltola (s.1969) valmistui ylioppilaaksi Petäjäveden lukiosta ja suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon psykologiassa Columbian yliopistossa New Yorkin Manhattanilla. Tampereen yliopistossa hän vaihtoi pääaineensa psykologiasta kansainväliseen politiikkaan ja väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 1999. Aaltola on julkaissut useita kirjoja, jotka käsittelevät laaja-alaisesti kansainvälistä politiikkaa ja erityisesti Yhdysvaltojen globaalia roolia. Vuodesta 2019 alkaen Mika Aaltola on johtanut Ulkopoliittista instituuttia. Aaltola on asettunut ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.